Szukaj

Grzyby

Shimeji biały

Smakiem i strukturą przypominają nieco naszą rodzimą pieczarkę. Można je spożywać zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. 

Enoki

Grzyb pochodzący z Azji. Swój oryginalny kształt zawdzięcza sposobowi uprawy - rośnie w specjalnie do tego przygotowanych tubach. Enoki mają chrupiącą strukturę. W smaku są lekko owocowe z wyczuwalną nutą drożdży.

Shimeji brązowy


Smakiem i strukturą przypominają nieco naszą rodzimą pieczarkę. Można je spożywać zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. 

Portobello


Odmiana pieczarki. Przypomina nieco smak pieczonego mięsa, przez co jest bardzo popularna w kuchni wegetariańskiej.

Trompette de la mord - lejkowiec dęty


Nazywany również black Trompetts lub trąbki śmierci. W smaku przypominają borowiki. Mają bardzo intensywny aromat. Suszone dostępne cały rok, świeże pod zamówienie. 

Boczniak mikołajkowy - Eryngi

Mają lekko ostry smak. Idealnie nadają się jako dodatek do makaronów, sosów z mięsem, także dziczyzną. Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal.

Shitake

Jeden z najzdrowszych grzybów świata. Mówi się, że podnosi odporność i zawiera mnóstwo antyoksydantów. Podczas przyrządzania Shitake uwalniają swój niezwykły aromat - lekko słodkawy, niektórzy porównują go do aromatu czosnku. 

Smardze

Smardz jest grzybem bardzo smacznym o specyficznym, delikatnym smaku, choć w stanie surowym wykazuje słabe właściwości trujące. Sporządza się z niego różne potrawy; smardz w śmietanie, duszony na maśle, jest wyśmienitym składnikiem wielu sosów, ale nadaje się również do suszenia i marynowania. W kuchni francuskiej smardz ustępuje tylko trufli i jest o wiele bardziej popularny, niż borowik.