Szukaj

Dynia muszkatułowa


Inaczej zwana dynią prowansalską. Słodka i soczysta w smaku. Świetnie nadaje się do ciast.

Dynia Hokkaido


Hokkaido jest ceniona nie tylko ze względu na łatwość przygotowania, ale również ze względu na jej niewielkie rozmiary. Może być gotowana na parze, pieczona w całości lub w kawałkach, albo duszona. Hokkaido jest również wykorzystywana do zup dyniowych.

Dynia piżmowa


Jej słodki, kremowy, pozbawiony włókien miąższ sprawia, że jest doskonała do różnego rodzaju dań – od zup i zapiekanek, do chlebów, ciast i innych deserów. Dynia piżmowa może być zarówno pieczona jak i gotowana na parze, choć to właśnie pieczenie wydobywa z niej specyficzny słodki, maślany smak.

Dynia kabocha

Jest niewielka, ale w jej wnętrzu kryje się pyszny słodkawy miąższ. Po ugotowaniu można ją jeść także ze skórką- jest ona jadalna. Nadaje się do pieczenia, smażenia czy gotowania. 

Dynia makaronowa


Dynia makaronowa jak sama nazwa wskazuje po upieczeniu zmienia się nam w pyszny makaron. W zapachu przypomina odrobinę melona, w smaku jest słodka.