Szukaj

Zioła cięte

FUSION GUSTO zapewnia dostawy świeżych ziół ciętych przez cały rok. W sezonie letnim oferujemy zarówno zioła pochodzenia polskiego, jak również zioła importowane. Oferowane przez nas świeże zioła cięte pochodzą z Izraela, Cypru, Etiopii. Jesteśmy elastycznym dostawcą, dlatego oferujemy Państwu zioła rozważane już od 100 gram. Oferowane przez nas zioła cechują się świeżością, i bardzo intensywnym aromatem. Nasza mięta sprawdza się idealnie w pubach, klubach, jako dodatek do drinków.

BAZYLIA, BAZYLIA CZERWONA, BAZYLIA TAJSKA, ESTRAGON, KOLENDRA, KOPEREK, LUBCZYK, MAJERANEK, MIĘTA, MIĘTA CZEKOLADOWA, OREGANO, PIETRUSZKA, PIETRUSZKA DEKORACYJNA, ROZMARYN, SOLIRÓD, SZAŁWIA, SZCZYPIOREK, TRAWA CYTRYNOWA, TYMIANEK, TYMIANEK CYTRYNOWY,  

Bazylia


Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem  pomidorów (często określana jest jako "zioło pomidorowe"). Ponadto jest doskonałym dodatkiem do bakłażana, cukinii i szpinaku. Bazylia to podstawowy składnik pesto, którego pozostałymi składnikami są parmezan, orzeszki pini, czosnek, sól i olej. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 8-12 °

Bazylia czerwona


Aromatem nie różni się od tradycyjnej, zielonej odmiany, natomiast charakteryzuje się oryginalnym czerwonym kolorem.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 8-12 °

Bazylia Tajska


Jest w smaku zdecydowanie bardziej anyżowa niż tradycyjna bazylia. Liście Bazyli tajskiej są podłużne, spiczaste.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 8-12 °

Kolendra

Ma specyficzny świeży, cytrusowy aromat. Jest częstym składnikiem dań kuchni Azjatyckiej.  

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Lubczyk

Zioło miłości. Lubczyk jest ulubionym aromatem w Wielkiej Brytanii i Europie południowo-wschodniej. Jest spożywany gotowany lub surowy. Liście są używane jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek. We Włoszech lubczyk wchodzi w skład kompozycji z oregano i czosnku, używanej do sosów pomidorowych. 

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Melisa


Herbatka z melisy od dawna znana jest jako napój zapewniający długowieczność. Dzisiaj stosuje się ją do leczenia przeziębienia i grypy, jako zioło obniżające ciśnienie krwi, a także na bezsenność i niestrawność. Melisa ma działanie wiatropędne, łagodzące skurcze w przewodzie pokarmowym i pomaga na wzdęcia i niestrawność

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Pietruszka


Jest doskonałym dodatkiem do gulaszu, sosów, past serowych, potraw z ryżu, warzyw, omletów oraz dań rybnych. Nadaje kolor pesto. Smażona pietruszka jest intrygującym dodatkiem wielu potraw.

Dostępność: Cały rok

Rozmaryn

Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.
Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Szałwia

Szałwia ma sosnowy smak i aromat. Często opisywana jest jako mająca eukaliptusową i cytrusową nutę. Najlepsza jest świeża, suszona zazwyczaj ma smak gorzkawy i przestarzały - stęchły.
Dostępność: Cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Trawa Cytrynowa


 

Świeże łodygi i liście mają czysty cytrynowy zapach, ponieważ zawierają olejek eteryczny, który obecny jest również w skórce cytryny.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Tymianek

Charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech, do czego przyczynia się obecność lotnego olejku - tymolu

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Czosnek niedźwiedzi

Świeże liście laurowca

Majeranek


Zazwyczaj używany jest w kuchni europejskiej i jest dodawany do sosów rybnych, małży, owoców morza, sosów na bazie masła, sałatek, sosów na bazie pomidorów, octu, sosów grzybowych i do bakłażana. W Niemczech, majeranek nazywany jest "kiełbasianym ziołem" i jest używany wraz tymiankiem i innymi przyprawami w różnych rodzajach kiełbas.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Mięta czekoladowa

Cząber


Cudownie wyrazista pikanteria cząbru dodaje przyjemny smaczny element do stosunkowo łagodnych potraw bez przytłaczania ich. Klasyczne mieszanki, czy też tradycyjny bukiet przypraw do zapiekanek,  często będą zawierały cząber. Stanowi on także doskonałe uzupełnienie dań z jajek, czy to posiekany drobno i dodany do jajecznicy lub omletu, czy też użyty do dekoracji razem z pietruszką.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Szczypiorek tajski


Smakiem przypomina połączenie czosnku i szczypiorku. Jest lekko słodkawy i bardzo aromatyczny.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Estragon


Wśród kucharzy, zioło to jest powszechnie używane z octem i rybami. Estragon ma także nieco tajemniczą właściwość, mianowicie podczas żucia jego liści, odczuwalne jest drętwienie języka. Pomimo tego, że estragon jest jednym z najlepszych francuskich ziół, może dominować, zagłuszając lub zwalczając inne smaki. Świeżych liści należy używać jako dodatek do sałatek, jako dekoracja lub jako składnik klasycznych sosów: remoulade, tatarskiego, bearnaise, w sosach francuskich oraz cielęciny Marengo.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Koper


Koper, jak większość roślin, wykorzystuje się do marynowania. W tej postaci obecny jest w  Północnej Ameryce, a także w Europie, gdzie jako składnik kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, pikli i różnego rodzaju octów znany jest od wieków. Jest szczególnie popularny w Rosji i w Skandynawii, gdzie używany jest jako składnik court-bouillon oraz sosów do ryb, a także jako przyprawa do łososia marynowanego, zapiekanek, zup.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Mięta



Aromatyczna, świeża idealnie nadaje się do drinków oraz jako dodatek do deserów, sałatek, czy sosów.
 

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Oregano


Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Pietruszka Dekoracyjna

Smakiem nie odbiega od tradycyjnej, natomiast charakteryzuje się specyficznymi skręconymi liśćmi.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Soliród


Ponieważ rośnie na zasolonych terenach i ma kontakt ze słoną woda, soliród jedzony na surowo ma słony smak. Jest chrupiący, lekko trawiasty, soczysty i oczywiście słonawy. Jedzony na surowo, dodany do orzechów, jest smaczną przekąską. Najprostszy sposób podania to podsmażenie solirodu na patelni i podanie go z rozpuszczonym masłem.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Szczypiorek


zczypiorek można łączyć z cytryną, estragonem, pietruszką, olejem sezamowym, octem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem, ziemniakami, i papryczką chilli. Bulwy szczypioru można marynować. W Stanach Zjednoczonych, szczypiorek jest wykorzystywany jako dodatek do twarogu, potraw z jaj, sosów koktajlowych, zupkach w proszku i w kwaśnej śmietanie.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Trybula



Ma subtelny, delikatny smak, przypominający anyż i pietruszkę. Charakterystyczny aromat, który odnaleźć możemy w sosach rybnych, prawie zawsze okaże się trybulą, najbardziej znamienną z przypraw kuchni francuskiej. 
 

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °

Tymianek Cytrynowy

To skrzyżowanie tymianku ogrodowego z dużym dzikim tymiankiem. Jest mniejszy, o podobnym pokroju, osiągający 15 cm wysokości. Liście tymianku cytrynowego są bardziej zielone niż tymianku ogrodowego i choć charakteryzuje je mniej ostry smak, mają szczególnie atrakcyjną nutkę cytrynową.

Dostępność: cały rok
Przechowywanie: 4-8 °